Šta je to WordPress? [Objašnjenje za početnike]

„Jednostavno rečeno, WordPress je najbolji način da izgradite web sajt. WordPress u svojoj osnovi jeste najjednostavniji, najpopularniji način za izgrađivanje web stranice ili bloga. WordPress ima preko 38,8% svih web lokacija na internetu. Više od svake četvrte web lokacije koju dnevno posetite je verovatno pokrenuta WordPress-om“

Na tehničkom nivou, WordPress je sistem za upravljanje sadržajem otvorenog koda licenciran pod GPLv2, što znači da svako može besplatno da koristi ili modifikuje WordPress softver. Sistem za upravljanje sadržajem je u osnovi alat koji olakšava upravljanje vašim aspektima web stranice bez potrebe da se ista zna o programiranju.

WordPress čini izgradnju stranice dostupnom svima, čak i ljudima koji nisu programeri.

 

Kakve sve stranice možete napraviti uz pomoć WordPress-a?

WordPress je nekada bio alat za stvaranje bloga. Danas, zahvaljujući promenama osnovnog koda, kao i masivnom ekosistemu dodataka i tema, možete napraviti bilo koju vrstu web stranice pomoću WordPress-a. WordPress ne samo da pokreće ogroman broj poslovnih sajtova i blogova, već je i najpopularniji način za stvaranje prodavnice e-trgovine.

Pomoću WordPress-a možete da kreirate:

  • Poslovnu web stranicu
  • E-trgovinu
  • Blog
  • Portfolio
  • Rezime
  • Forum
  • Društvene mreže
  • Članske sajtove
  • Skoro sve što želite…

Ko je napravio WordPress i koliko dugo postoji?

WordPress je napravljen 2003. godine kao samostalni projekat, a nastao je kao izdanak prošlog projekta koji se zvao B2/CAFELOG. Prvobitno stvaranje WordPress-a se desilo saradnjom Matta Mullenvega i Mikea Littlea. Od tada je Matt uveliko postao zaŠtitno lice WordPress-a. On je takođe i osnivač kompanije Automattic, kompanije koja stoji iza profitne usluge WordPress.com-a

Korisnik WordPress-a može biti bilo ko, od individualaca do velikih preduzeća. Samu web lokaciju koju trenutno gledate pokreće WordPress!

Evo nekoliko primera poznatih entiteta koji koriste WordPress:

Zašto treba da koristite WordPress?

Preko 38,8% svih web lokacija na internetu koristi WordPress, uključujući dobro poznate entitete. Bez obzira koju vrstu web stranice želite da napravite, postoji puno razloga za upotrebu WordPress-a.

Jedna od najvećih prednosti WordPress-a je ta što je besplatan softver otvorenog koda. Iako ćete morati malo da platite za hosting, nikada nećete morati da platite samo da biste koristili WordPress softver.

Pored toga, možete pronaći i puno dodataka i tema otvorenog koda da biste promenili izgled i funkcionisanje vaše web stranice.

WordPress je proširiv, čak i ako niste programer možete lako da izmenite svoju web stranicu zahvaljujući ogromnom WordPress-ovom ekosistemu tema i dodataka. Trenutno postoji preko 50.000 besplatnih WordPress dodataka i 5.000 besplatnih WordPress tema, kao i gomila premium opcija. WordPress je lako instaliratiMozete da instalirate WordPress samo uz pomoc nekoliko klikova na odredjene tastere!Danas, vecina hostova ponude da unapred instaliraju WordPress za Vas kako bi Vasa veb lokacija odmah bila spremna za rad, ili daju namenske alate koji postupak instalacije cine prilagodjenim za pocetnike.WordPress je jako fleksibilan jer Vam dozvoljava da napravite skoro bilo koji tip veb stranice. Vasa veb stranica moze da se razvija zajedno sa Vama. Ako zelite da dodate forum na Vasu veb stranicu, samo instalirajte dodatak bbPress! Ako zelite da dodate drustvenu mrezu koristite dodatak BuddiPress!        Uz WordPress se uvek mozete razvijati!Ukolilo Vam je potrebna pomoc, vrlo ju jeednostavno pronaći!Budući da je WordPress toliko popularan, lako je pronaći pomoć ako naiđete na bilo kakav problem. Ima gomilaBlogovaTutorijalaForumaFacebook GrupaProgramera… Kojima se možete obratiti za besplatnu i plaćenu pomoć ako je potrebno.